200 vuotta pistekirjoituksen keksimisestä
Tänä vuonna näkövammaisyhteisössä juhlitaan 200-vuotista pistekirjoitusta. Juhlavuoden sloganina on ”Täydet pisteet”.
Ranskalaisen Louis Braillen vuonna 1824 kehittämä pistekirjoitus on kohokirjoitusta, jota luetaan sormin. Pistekirjoitus ei ole kieli, vaan kirjoitusjärjestelmä, joka on perustaltaan samanlainen kaikkialla maailmassa.
Pistekirjoitus on sokeiden ja vaikeasti heikkonäköisten ihmisten luku- ja kirjoitustaito sekä väylä itsenäiseen tiedonsaantiin. Pistekirjoituksen hallitseminen on välttämätöntä muun muassa kielen oppimisessa, sillä vain itse lukemalla voi oppia sanojen oikeinkirjoituksen. Arjen helpottamiseksi pistekirjoituksella voi esimerkiksi tehdä muistiinpanoja ja merkitä tarve-esineitä. Julkisissa tiloissa pistemerkinnät auttavat liikkumisessa ja asioinnissa.
Tässä kirjeessä kerromme kauppakeskuksen saavutettavista opastekylteistä. Lisäksi haastattelimme pistelukija Sari Karjalaista pistekirjoituksen merkityksestä.
Uutiskirjeemme ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Tilaa uutiskirje tästä linkistä.
Esteettömät opasteet julkisissa tiloissa
Kauppakeskus Triplassa Taktiilin saavutettavat opasteet
Erilaiset opasteiden lukijat on huomioitu kauppakeskus Triplan suunnittelussa. Taktiili on valmistanut Triplaan viime vuosina paljon erilaisia koho- ja pistekirjoitusopasteita.
Pasilan asemalle ja kauppakeskus Triplassa on yhteensä yhdeksän kohokarttaa, joista voi tarkistaa tärkeimmät reitit ja saada yleiskäsityksen tiloissa liikkumisesta. Karttoihin on merkitty esimerkiksi hissit, liukuportaat ja uloskäynnit sekä esteettömien wc-tilojen sijainti. Aseman kartoissa opastetaan junalaiturien lisäksi myös jatkoyhteyksiin linja-auto- tai raitiovaunupysäkeille sekä taksin ja saattoliikenteen pysähtymispaikoille.
Kerrosopasteet on sijoitettu sekä kaikkien hissien luokse kerroksiin että hissikorien sisälle. Mustavalkoisissa kylteissä on hyvä kontrasti. Opasteissa on kaikki tieto sekä näkeville että pistekirjoituksen käyttäjille. Olet tässä -kerros erottuu kartassa selvästi, sillä se on toteutettu kyltin pinnasta koholla olevalle eriväriselle pohjalle.
Wc-tilojen ulkopuolella olevissa opasteissa on kohosymboleita, kohotekstiä ja pistekirjoitusta. Esteettömissä wc-tiloissa on sisäpuolella hälytysohjekyltit, joissa on pistekirjoituksen lisäksi pieni kohokuva wc:n pohjasta ja hälytysnappien ja -narujen sijainnista. Aseman portaissa on käsijohdeopasteet, joiden takapinnassa sijaitseva pistekirjoitusliuska kertoo, mille laiturille porras vie.
Mikä on kerrosopaste?
Kerrosopaste sijoitetaan esimerkiksi sisäänkäynnin yhteyteen, hissin tilausnapin luokse, hissikoriin tai aulaan. Opasteessa kerrotaan, mitä mistäkin kerroksesta löytyy tai mihin kyseisellä hissillä pääsee.
Opasteessa korostetaan se kerros, jossa opaste sijaitsee. Kerroksen tiedot voivat olla esimerkiksi erivärisellä, kyltin pinnasta koholla olevalla laatalla tai kerrostiedon perässä olevana ”olet tässä” -tekstinä.
Kerrosnumero kirjoitetaan pistekirjoituksen lisäksi myös tunnusteltavana kohonumerona. Yhdistämme Taktiilissa tarvittaessa samaan opasteeseen myös kaiverrustekstin ja -symboleja, jolloin erillistä kylttiä näkeville ei tarvita.
Ota yhteyttä Taktiilin opastepajaan kerrosopasteasioissa – suunnitellaan yhdessä juuri sinun tarpeisiisi sopiva opasteratkaisu! Hissin kerrosnappuloiden viereen asennettavat numeromerkinnät, eli pienet numerolaatat ja esimerkiksi hälytysnapin pistelaatan voit tilata myös Taktiilin nettisivulta.
Pistelukemista arkeen ja juhlaan
Mitä pistekirjoitus merkitsee arjessa? Pistelukija vastaa
Pistekirjoitusjärjestelmän hallitseminen mahdollistaa näkövammaisen tiedonsaannin ja itsenäisen elämän, kuten opiskelun, työnteon ja harrastukset.
Kysyimme ahkeralta pistelukijalta Sari Karjalaiselta pistekirjojen merkityksestä.
Kuinka merkittävänä pidät pistekirjoitusta tiedonsaannin kannalta omassa arjessasi?
”Pidän pistekirjoitusta hyvin merkittävänä arjessa niin tiedonsaannin kuin oman itsenäisen kirjoittamisen ja lukemisen kannalta. Jos postissa tulee pistekirjoitusta sisältävä kirje, tulee siitä hyvä mieli, olipa aihe mikä tahansa. Saan istahtaa lukemaan kirjeen missä vaan olematta riippuvainen tietokoneesta tai puhelimesta. Myös tärkeät asiat painuvat mieleen paremmin, kun ne on lukenut itse. Kuunnellusta aineistosta menee pakostakin jokin tärkeä asia ohi. Myös sanojen oikeinkirjoitus, luvuista puhumattakaan, on helpompi ja selkeämpi hahmottaa pistekirjoitusaineistosta.
Kovin pitkät asiatekstit ja lehdet toimivat paremmin äänitteenä, mutta tiedotteet, kokousmateriaalit, kaunokirjallisuus, runot ja oppimateriaalit omaksun mieluiten itse lukemalla. Ja henkilökohtaista postia, joka on tänä päivänä todella harvinaista, on tosi ihanaa saada pistekirjoituksella.”
Onko pistekirja tai pistelehti mielestäsi mukavampi kuin äänikirja?
”Pistekirja tai -lehti on ehdottomasti mukavampi kuin äänikirja. Tosin luen niin paljon, että äänikirjoja kuluu määrällisesti enemmän.
Kun voin rauhoittua lukemaan pistekirjaa ja antaa korvien levätä, rentoudun uppoutuen tekstiin vain tuntoaistin kautta tulevan informaatiovirran viemänä. Eläydyn kirjan tunnelmaan ja tapahtumiin, voin hidastaa ja nopeuttaa lukemista tilanteen mukaan ja vaikka pysähtyä maistelemaan jotakin suloista ilmaisua. Äänikirjoissa tekstin pienet yksityiskohdat ja kielen vivahteet saattavat livahtaa ohi. Minä oikein odotan kesää, jotta voin mennä pistekirjan kanssa pihakeinuun istumaan, kuuntelemaan pihan lintuja ja muita ääniä sekä nauttimaan kirjasta ja auringon paisteesta. Joskus ehkä kahvimukikin on siinä mukana. Mikään ei voita itsenäistä lukemista, ja minun kohdallani se tapahtuu sormin.”
Kesäjuhlien pistemateriaalit Taktiilista
Taktiili-kirjapaino tuottaa pisteaineistoja sekä yksityisille näkövammaisille että yhteisöjen ja yritysten käyttöön.
Voit tilata meiltä kesän juhliin ja muihin tapahtumiin pistemateriaalia, kuten kutsuja, onnittelukortteja ja käsiohjelmia tai vaikka yhteislauluja pistekirjoituksella.
Kysy lisää Taktiilista, me autamme mielellämme!
Kesän aukioloajat
Taktiilin kirjapaino on suljettu viikolla 29 eli 14.-18.7.2025.
Taktiilin opastepaja on kiinni koko heinäkuun.